8 De Març

 

Dia de la dona

Avui és el dia internacional de la dona, és un dia en què es remarca la lluita de les dones per tenir un tracte igual que als homes, demostrant-ne la fortalesa i el poder. per tant mostraré com s'origino i algunes de les dones més importants en la història



Aquest gran moviment mundial va tenir la seva primera fita als EUA el 1848. Dues dones, indignades per negar-los la paraula en una convenció contra l'esclavitud, les nord-americanes Elizabeth Cady Stanton i Lucretia Mott, van congregar centenars de dones en el que va ser la primera agrupació de drets de la dona dels EUA. Juntes van exigir drets civils, socials, polítics i religiosos en allò que es considera l'inici d'un moviment.

El 8 de març del 1875 diversos centenars de dones d'una fàbrica tèxtil de Nova York, van protestar i es van manifestar per la desigualtat salarial respecte als seus companys. Les protestes van desencadenar una brutal repressió de la policia que va acabar assassinant 120 treballadores. Després de la matança, es va crear el primer sindicat femení de la història i va desencadenar una onada de protestes i vagues de dones al sector tèxtil. Una de les més importants va arribar el 1908. Sota el lema 'Pa i Roses' van sortir al carrer 15.000 dones per protestar per les terribles condicions laborals que experimentaven.

El primer Dia Nacional de la Dona es va celebrar als Estats Units el 28 de febrer de 1909. El Partit Socialista d'Amèrica va designar aquest dia en honor a la vaga de treballadores de la confecció del 1908 a Nova York. El moviment arriba a Europa el 1910. La Internacional Socialista, reunida a Cophenhague, va convidar cent dones de diferents països. Allí es va proposar celebrar al març un dia de la dona per lluitar per obtenir el sufrag universal femení.

La data definitiva es va fixar en el context de la I Guerra Mundial. Després de la caiguda del Tsar a Rússia el 1917 i en el context dels moviments de revolta després de la Revolució Russa, el govern interí va aprovar el vot femení el 23 de febrer, dia que va passar a ser festa a tot el país. Explica l'ONU, que sobre la base del calendari gregorià, el 23 de febrer a Rússia corresponia al 8 de març.


Algunes de les dones més importants són:


1. Marie Curie (1867 – 1934)
Va ser una científica d'origen polonès que va revolucionar completament el món de la ciència amb els seus treballs i descobriments. Pionera al camp de la radioactivitat. va realitzar la troballa de dos nous elements: el Poloni i el Ràdio, també va ser la primera persona a rebre dos premis Nobel en diferents especialitats, I és la primera dona a ocupar el lloc de professora a la Universitat de París.Marie Curie va haver de lluitar per poder convertir-se en científica, ja que a Polònia les dones no podien accedir a estudis universitaris. Va haver de compaginar les cures de les dues filles amb la seva carrera científica.

2. Virginia Woolf (1882 – 1941)


Va ser una novel·lista, assagista, editora i feminista britànica, considerada una de les més destacades figures del modernisme literari del segle XX. La gran qualitat de les seves obres i el reconeixement i la fama aconseguits en vida li van valer un lloc de gran rellevància en aquest moviment. Això va fer que es consolidés com una de les figures més significatives de la societat londinenca durant el període entreguerres.                                                            Tots els seus assaigs i especialment un d'ells, que porta per nom Una habitación propia, li van servir per convertir-se en una de les principals promotores i un gran símbol del moviment feminista del segle XX. Virginia Woolf va marcar un abans i un després en el pensament dels seus contemporanis i escriptors posteriors.








3.Frida Kahlo (1907 – 1954)
És una pintora mexicana que ha esdevingut un dels grans referents del feminisme actual. Frida Kahlo no només va revolucionar el món de l'art, sinó també el de la política. Amiga de destacats artistes nacionals i internacionals, Frida és tan important que va ser la primera artista d'aquest país a presentar una de les seves obres al Museu del Louvre. Les seves idees polítiques van ser revolucionàries en una època en què les dones eren considerades el sexe feble.

Frida va defensar la causa de les persones indígenes a Mèxic i, com a part del seu sentiment nacional, va recuperar a la seva obra els seus símbols i tradicions.




4.Rosa Parks (1913 – 2005)

Rosa Parks va ser una fidel defensora dels drets civils als Estats Units en una època en què la separació de les persones per motius racials o religiosos predominava encara a la major part dels estats del sud. Amb només un gest, Rosa Parks va aconseguir causar la primera espurna del moviment pels Drets Civils, negant-se a cedir el seient a un blanc l'1 de desembre de 1955. És obligat recordar que, per increïble que sigui, les lleis de segregació racial de l'època podien obligar un afroamericà a cedir el seient a qualsevol home blanc. Per aquesta acció, ella va acabar a la presó.

Tal com es relata a National Geographic, amb aquest acte, Rosa Parks, ajudant a l'Associació Nacional per a l'Avanç del Poble de Color va cridar l'atenció de Martin Luther King i, junts, van emprendre les protestes que portarien a la Cort Suprema d'Estats Units a declarar que la segregació racial al transport anava en contra de la constitució del país.

5.Malala Yousafzai (1997)

Malala és una estudiant, activista i blocaire pakistanès. Entre els grans èxits que ha aconseguit a la seva curta edat hi ha el de ser la guanyadora més jove del Premi Nobel de la Pau. La seva punyent història és ja coneguda mundialment i ha fet obrir els ulls a la societat.

El seu activisme a favor dels drets civils és la seva empresa més destacada, especialment dels de les dones a la vall del riu Swat, Pakistan, on el règim talibà va prohibir l'assistència a l'escola de les nenes. A causa de la seva lluita, el 9 d'octubre del 2012, a Mingora, va ser víctima d'un atemptat perpetrat per un grup terrorista vinculat als talibans. Però lluny d'acovardir-la, van aconseguir que Malala seguís lluitant avui dia pels drets de les dones pakistaneses.

I amb això estaria llesta l'explicació d'aquesta festivitat

Comentarios

Publicar un comentario